Vanilla OS Ana Özellikleri

Vanilla OS Ana Özellikleri

Vanilla OS olarak sunulur Ubuntu 22.10 ve GNOME 43 tabanlı bir dağıtım, bununla birlikte kendi grafik konfigüratörleri Libadwaita kullanılarak GTK4’te yazılır.

Bu dağılımda bulabileceğimiz temel özelliklerden biri, sistem ortamı salt okunur modda takılır ve değiştirilemez, yalnızca giriş dizini ve ayarları olan dizinler yazmaya açıktır.

Vanilla OS’nin dikkate alınması gereken bir diğer önemli özelliği de şudur: paket düzeyinde güncelleme yapmak yerine bireysel, ABRoot atomik güncelleme mekanizması kullanılır, diskte iki özdeş kök bölümün oluşturulduğu: aktif ve pasif.

Vanilla OS sıradan bir Linux dağıtımı değil, Apx alt sistemi, kendi otomatik güncelleme sistemi ve ABRoot işlemleri gibi benzersiz teknolojilerini gururla sergileyen, kendine birçok hedef koyan ve kendini sunmaktan korkmayan bir projedir. 

Sistem güncellemesi indirildi tamamen ve aktif olanın çalışmasını etkilemeden pasif bölüme kurulur. Yeniden başlatmanın ardından bölümler değiştirilir: yeni güncellemeye sahip bölüm etkinleştirilir ve eski etkin bölüm pasif moda geçer ve bir sonraki güncellemenin yüklenmesini bekler. Güncellemeden sonra bir şeyler ters giderse, önceki sürüme geri alma gerçekleştirilir.

Buna ek olarak, ayrıca vurgulanmıştır ki, bir otomatik güncelleme uygulama sistemi, bu, güncelleme arama yoğunluğunu ve bunların indirilmesini ve arka planda kurulumunu en az sistem yükü sırasında ve gerekli pil şarjıyla yapılandırmanıza olanak tanır. Güncelleme ayrı bir bölüme yüklenir ve bir sonraki yeniden başlatmada uygulanır.

Ek uygulamalar ayrı kapsayıcılara yüklenir. Paket yönetimi için, dağıtımda kullanılan paket yöneticisinden bağımsız olarak (örneğin, Arch Linux ve Fedora paketleri kurulabilir) diğer dağıtımlardan paketlerin sanal alan ortamlarına kurulmasına izin veren apx paket yöneticisi geliştirilmektedir.

Apx, paket yönetiminde yepyeni bir paradigma getiriyor. Buradaki fikir, sisteminizi dosyalarınızı depolamak için bir kutu olarak kullanmak, paketlerden arındırmak ve uyumsuz, kötü oluşturulmuş veya çakışan paketler nedeniyle bozulma riskini sınırlamaktır.

Işlevsellik Distrobox kullanılarak uygulanır, bu, kullanıcının herhangi bir Linux dağıtımını bir kapta hızlı bir şekilde kurup çalıştırabilmesini ve ana sistemle entegrasyonunu sağlayabilmesini sağlar.

İlk başlangıçta, kullanıcıdan kapsayıcı tabanlı bir paket formatı seçmesi istenir. Aralarından seçim yapabileceğiniz Flatpak, Snap ve Appimage biçimleri vardır. İlk çalıştırmada ayrıca kullanıcıdan NVIDIA sürücülerini yüklemesini ister ve kullanıcıya karanlık modu etkinleştirme seçeneği.

İdari işleri yapmak, Sunulan VSO araç seti (Vanilya Sistem Operatörü), hangi sistemi güncelleme, ayarları değiştirme ve bağlantılı görevler oluşturma gibi görevleri çözmenize olanak tanır bazı eylemlere (örneğin, pil bittikten sonra bir bildirim görüntülemek için bir görev çalıştırabilirsiniz).

sonunda sen varsan hakkında daha fazla bilgi edinmekle ilgilenen, ayrıntıları kontrol edebilirsiniz aşağıdaki bağlantı.

İndirin ve edinin

Bu sistemi denemek veya bilgisayarlarına kurmak isteyenler, kurulum görüntüsünü elde edebilirler. aşağıdaki bağlantıdan. ISO görüntüsünün boyutu 1,7 GB’dir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir